Lette Hjemmelavede Bagels

DSC01028

Det er første gange, at jeg nogensinde har forsøgt mig med at lave bagels selv. Heldigvis var det super let og tilmed sjovt, med en lidt anderledes bageprocess i forhold til når jeg normalt bager boller. Jeg er VILD med bagels og har spist det til morgenmad utallige gange på mine rejser i USA. Det der er så skønt ved en bagel, er den LÆKRE svampede konsistens, den får når den er færdig. Mmmh – så frisk, sprød udenpå og blød indeni. I USA laver de alle tænkelige typer bagels med alverdens ”spreads” eller æg, bacon, skinke 🙂 Da Martin og jeg var i New York, sommeren 2014, var det fast morgenmad hver dag. Vi købte en bagel i en af de talrige foodtrucks, som står på hver en gade i byen. Som regel fandt vi et skønt sted at sidde og nyde den lune bagel og den pulsende storby. Uha hvor kan jeg savne det, når jeg huske tilbage på hvor skønt det var, både i NYC og alle de andre fantastiske steder på vores tur gennem USA.

DSC01031

Her får du en opskrift på ”lidt” grove bagles, som let kan laves. Næste gang tror jeg, at jeg vil lave mange flere, sådan at jeg kan komme en stor portion i fryseren.

DSC01043

Ingredienser til 16 mellemstore bagles

6 dl lunken vand

50 g gær

4 tsk sukker

2 tsk salt

14 dl hvedemel

2 dl. grahamsmel

Chiafrø, sesamfrø, ost, birkes eller andet topping 

Som du kan se, er det jo faktisk en helt almindelig bolledej, som ligger bag de lette smagfulde bagels – nemmere bliver det vist ikke.

  1. Gæren opløses i den lunkne vand – salt og sukker tilsættes derefter.
  2. Mel kommes i, indtil dejen er samlet og derefter æltes den godt. Dejen skal have mel, indtil den ikke klistrer mere, men må samtidig ikke få for meget mel. Så bliver den mindre smidig og bagelen kan blive tør.
  3. Når dejen er æltet godt, stilles den til hævning i ca. 1,5 time med vitawrap over skålen.
  4. Efter dejen er hævet godt op, tages en klump dej op og formes til helt almindelig pæn rund bolle. Derefter tages der mel på den ene tommelfinger hvorefter den prikkes op igennem midten af bollen.
  5. Nu udvides hullet. Det skal ca. være 2 cm, men kan altid justeres undervejs. Med en bagel nede over tommelfingeren udvides hullet ved forsigtigt, at ”slynge” den rundt om fingeren indtil hullet er stort nok.
  6. Når alle bagels er lavet, stilles de til hævning på bageplader, som er smurt med lidt olie. Her hæver de i omkring 30 minutter.
  7. Efter at have hævet for sidste gang, kommes de på skift ned i små kogende vand. De skal have ca. 1 minut og 30 sekunder på hver side.
  8. De kogte bagles smøres med sammenrørt æg og drysses med, hvad man kunne have lyst til. Jeg brugte chiafrø, sesamfrø, mozarella ost+chili og nogle helt uden andet end æg.
  9. De fine bagles bages nu ved 180º varmluft i 25 minutter.

DSC01061

Det må siges, at det er mere besværligt at lave disse frem for almindelige boller, men hvor er de altså også bare gode på en helt anden måde. Desuden synes jeg, at det var en sjov og hyggelig process. Vores favorit herhjemme var klart de bagels med mozarellaost og chili ovenpå

//Regine Elisabeth

 

 

 

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *