Nøddesmør

For nogen uger siden lavede jeg nøddesmør. Som en del af mit nye projekt (læs mere HER) ville jeg forsøge at finde noget som kan erstatte almindeligt smør. Alle der kender mig ved, at jeg bruger smør på alt, både under leverpostejmaden og tandsmør på rundstykker – jeg elsker det. Det er helt klart noget som skal blive ved med at være i mit køleskab, men hvis jeg kan erstatte store dele af mit smørforbrug med noget, som ovenikøbet er sundt – ville det da være fantastisk.

Jeg har afprøvet denne nøddesmør til mange ting efterhånden. Jeg synes bestemt, at det kan erstatte almindeligt smør på rugbrødsmaden, til trods for at det slet ikke er samme smag. Det giver det ”bløde” element til rugbrødet, som almindeligt smør normalt giver. Derudover er nøddesmør en næsten uundværlig dyppelse til frugt og grøntsags snacks, hvor det giver denne fyldige og runde smag af nødder. Mmh. Du kan også bruge det i smoothies eller grød om morgenen. Det er jo fyldt med sunde olier – så det er bare med at komme den i alt, hvad du kan forestille dig. Du kan selvfølgelig ikke stege kød osv. i nøddesmør og vi vil slet ikke undvære den almindelige smør helt. Jeg vil dog helt klart erstatte med nøddesmør der, hvor jeg synes det smager godt.

dsc07735

Her får du opskriften på min ultra nemme nøddesmør.

Hjemmelavet nøddesmør

Ingredienser:

  • 3 dl mandler
  • 1 knivspids salt

Fremgangsmåde:

  1. Rist mandlerne på en tør pande ved middelhøjvarme i knap 5 minutter. De skal tages af, når du kan se at de begynder at få farve.
  2. Kom mandlerne i en foodprocessor eller en rigtig god blender. Mandlerne skal blendes i omkring 10 minutter. Her skal man virkelig have tålmodighed. Bare rolig. Det bliver til ”smør”, men mandlerne skal kværnes fuldstændig for at frigive de sunde olier, som de indeholder.
  3. Når mandelsmørret er færdigt tilsættes lidt salt.

Nøddesmørret kostede ca. 30 kr at lave (150 g) – altså noget mere end en almindelig pakke smør til omkring 20 kr for 250 g. Så der er lidt penge at spare ved at købe det almindelige smør, men tilgengæld er mandelsmørret LANGT sundere – her kan man virkelig smovse med god samvittighed. God fornøjelse med det.

dsc07747

// Regine Elisabeth

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *