Måned: oktober 2016

Hjemmelavet fuglemad og madplan for uge 44

dsc08294

Siger det billede ikke bare alt? Luca og jeg har haft en FANTASTISK weekend og måske blev den bare en smule bedre ved tanken om, at vi skal holde fri hele næste uge ♥ I vores lille ferie skal vi bare slappe af, forhåbentligt sove til mere end 5.45, besøge min farmor og holde min fødselsdag sidst på ugen. Martin har stadig travlt med eksamener og arbejde, som pt. indebærer udenlandsrejser hver uge. Så der er virkelig plads til mor-datter hygge ♥ I lørdags gik vi en lang tur i skoven og fandt fine efterårs ting og ”badede” i alle de smukke efterårsblade. Idag lavede vi en stor portion fuglemad, som skal være på vores altan, så vi kan se på de mange smukke fugle, som er her ude ved skoven. Vi købte bare en fuglefoderblanding med forskellige slags korn og solsikkefrø, som vi kom i en pakke smeltet palmin. Derefter hældte vi det i muffinsforme og satte en tændstikke i og lod dem køle på altanen nogle timer.  Derefter vi kunne vi tage tændstikken ud, sætte snore i og hænge et par stykker op på vores hjemmelavede stigereol. Jeg har gemt resten i en pose på altanen.

dsc08355

 

I næste uge skal jeg holde fødselsdag for min familie lørdag formiddag. Min søster og mine to søde niecer, som bor i Norge kommer og sover her til søndag – og vi glæder os SÅ ubeskriveligt meget. Vi har været vant til at se dem ihvertfald én gang om ugen, da de boede i Danmark. Nu har vi ikke set dem siden starten af august, så vi savner dem rigtig meget! Vi glæder os til at få overnattene gæster i vores hjem, og selvfølgelig skal vi have flæskesteg med det hele lørdag aften, når vi er samlet ♥

Madplan uge 44

Mandag: Fadkoteletter og ris (hos min farmor – jeg skal se hvordan hun laver denne ret så forrygende, som hun gør)

Tirsdag: En hel parteret kylling i fad sammen med kartofler, rodfrugter, champignon og squash. Dertil en frisk salat med granatæble, feta og avokado.

Onsdag: Karrysuppe med ris og et godt brød.

Torsdag: Rester eller rugbrød med æggesalat.

Fredag: Gode bøffer, flødekartofler og pandestegt spidskål.

Lørdag: Flæskesteg med kogte kartofler, brunede kartofler, rødkål, chips og brun sovs.

Søndag: Biksemad og en salat af revne rodfrugter og spidskål.

 

dsc08265

 

//Regine Elisabeth

Hjemmelavet æblemost og madplan for uge 43

dsc08221

I weekenden lavede jeg den sødeste æblemost med mine forældre og Luca. Vi var heldige at kunne låne en stor kværn og en æblepresser, som vi kunne lave det i. Lørdag samlede vi æbler sammen, og søndag lavede vi selve æblemosten. Vi endte med at lave lidt over 10 L sød og ren æblemost, som ikke er tilsat noget som helst andet end æbler. Jeg er overrasket over, hvor sød mosten blev selv med madæbler. Vi brugte Filippa æbler og Belle De Boskoop æbler. Først vaskede vi æblerne og skar dem i kvarte. Derefter kørte vi dem igennem den store kværn, og kom dem i æblepresseren og VUPTI – så løb den dejligste æblesaft ud i skålen ♥ Det lyder sikkert let, men vi var enige om, at det var et ret stort arbejde i forhold til, hvor meget most vi fik ud af det (3 timer om 10 L) . Næste år vil vi være lidt flere om det, så vi ikke skal vente undervejs og på den måde lave mere most hurtigere. Vi havde det nu rigtig hyggeligt med projektet og nyder hver dråbe vi drikke af den skønne æblemost.

dsc08200     dsc08212

Lørdag aften var Martin og jeg ude og spise en 5-retters menu på en lille hyggelig italiensk restaurant i Aalborg og bagefter inde og se Anders Mattesens nye show. Vi havde en rigtig dejlig aften fyldt med afslapning, madglæde og kærlighed. Det var så dejligt at sidde helt uforstyrret over en masse herlig mad og snakke om både stort og småt. Sjovt nok var det også det, som Anders Mattesens Show ”Shhh” handlede om. Alt den ydre og indre støj i vores liv, som gør det svært at fordybe sig og finde ro. Selv om det var et helt vildt morsomt show, så gav det stof til eftertanke. Martin og jeg har snakket om showets pointer flere gange siden. Jeg elsker når jeg kan bruge film, bøger eller stand-up shows til få øje på små ting i mit eget liv, som med fordel kunne være anderledes.

 

Madplan uge 43:

Mandag: Butterdej fyldt med stegt kyllingefars med revet gulerod, frisk persille og tomater. Dertil kogte bønner.

Tirsdag: Pasta med tomatsovs og kødboller. Dertil en salat af revne rodfrugter.

Onsdag: Hel kylling i ovnen med frisk rosmarin, citron og smør, ovnbagte rodfrugter og salat.

Torsdag; Rester eller rugbrød med stegt torskerogn.

Fredag: Svinemørbrad svøbt i bacon, ris og flødesovs. Dertil pandestegt broccoli.

Lørdag: Tyndstegsfilet med pommes frites, hjemmelavet bearnaise og tomatsalat med frisk mozzarella og rødløg.

Søndag: Wok med oksekødsstrimler, peberfrugt, majs, squash og broccoli. Dertil frisk pasta.

 

dsc08166

//Regine Elisabeth

 

Drikkeyoghurt og madplan for uge 42

dsc08065Vi kender nok alle sammen de dage, hvor man stryger fortravlet ud af døren, fordi man snoozede vækkeuret én gang for meget, eller kom til at hygge lidt for længe i sofaen med lange kram, dyner og bamser, inden dagen for alvor blev sat igang. De dage hvor man ikke har haft tid til at spise morgenmad med mand og barn, fordi man har været nødt til at ordne praktiske ting, for at alle har kunne komme afsted. Ja, de dage findes regelmæssigt hos os, selv om at vi bestræber os på at spise morgenmad og drikke kaffe sammen alle tre, inden den står på påklædning, sætte hår, pakke tasker og smøre madpakker. Oftes lykkes det os, men på dagene hvor det ikke gør, er det fantastisk at kunne fylde sin drikkeflaske med en mættende drikkeyoghurt, som kan nydes i bilen inden der tages hul på arbejdsdagen. Drikkeyoghurten er selvfølgelig også skøn som tilbehør til den obligatoriske og lidt kedelige havregryn med mælk eller til en hyggelig brunch i weekenden med venner eller familie. Luca elsker den og får også sommetider et lille glas af den, hvis hun skal have noget ekstra lækkert om aftenen i weekenderne.

Drikkeyoghurten er kun lavet af ting, som vi altid har i køkkenet. Man kan selvfølgelig sagtens bruge andre bær eller frugter som smagsgivere, men bananen er super godt til at give sødme 🙂 Jeg opbevarer den i køleskabet i en glasflaske med et stykke husholdningsfilm over. Den kan ca. holde sig i ca. 5 dage. A38 eller andre surmælksprodukter indeholder mælkesyrebakterier, som booster dit immunforsvar så det kan bekæmpe influenza og lignende. Det er derfor super sundt at starte dagen med et glas af denne drikkeyoghurt. Jeg kommer desuden altid en smule chiafrø i lige inden jeg skal drikke den, for at gøre den sundere og mere mættende.

dsc08087

Drikkeyoghurt med jordbær og banan

Ingredienser

  • 7 dl A38 (jeg bruger en økologisk 0,5 % fra Arla)
  • 1 moden banan
  • 1 frisk dadel
  • 2 dl frosne jordbær
  • 1 tsk. ren vaniljekorn (det kan selvfølgelig også være almindelig vaniljesukker)
  • 1 spsk. akaciehonning
  • evt. chiafrø

Alle ingredienser blendes indtil drikkeyoghurten er uden klumper. Jeg glæder mig til at lave forskellige slags af denne drikkeyoghurt i den kommende tid. En dejlig og lidt sommeragtig start på de mørke morgener, som her starter 5.45 🙂

dsc08064

Madplan uge 42

Mandag: Rugbrød med roastbeef, ristede løg og hjemmerørt remulade.

Tirsdag: Traditionel medister med kartofler, syltede rødbeder og brun sovs. Dertil en frisk grøn salat med forårsløg, tomater, majs og frisk    mozzarella.

Onsdag: Hokaidogræskarsuppe med ristede solsikkefrø, creme fraiche og grovboller.

Torsdag: Rester

Fredag: Burgere med selleribøffer og hjemmelavet aioli. Dertil bønnefritter.

Lørdag: Enebærgryde med kartoffelmos og en salat af revne rodfrugter.

Søndag: Stjerneskud med ristet rugbrød under.

Idag lavede jeg en ny omgang syltede rødbeder og tænkte derfor, at det ville være perfekt med medister i denne uge.  Vi er netop nået i bund med de rødbeder jeg lavede i februar – se opskriften HER 🙂 De er utrolig nemme at lave. Derudover lavede jeg en ny omgang mayonnaise, som i næste uge skal danne basen til både remuladen og aioli’en – mums. 

dsc08057

Weekend morgenmad når det er bedst ♥

Æblekage til de kolde efterårsdage

dsc07977

De kolde efterårsdage er virkelig kommet til Danmark nu og farverne er helt fantastiske. Martin har haft travlt med eksamensforberedelse, så Luca og jeg har brugt dagen på mange forskellige hyggelige projekter og gøremål. Vi gik en lang tur efter morgenmaden og bagte  denne æblekage, da vi kom hjem igen. Derudover var vi en tur i skoven og samle flotte efterårsblade som vi senere brugte til at lave fine dækkeservietter af. Luca er simpelthen så sød at have med, til ting som disse – ihvertfald så længe at hun får lov til at smage og røre på alt 🙂 Det giver selvfølgelig lidt mere oprydning og rengøring bagefter (af både lejlighed og barn 🙂 ), men sålænge vi har tid til det, så er det jo helt fint.

dsc07966

Jeg serverede æblekagen med creme fraiche og en god kop kaffe til Martin og jeg. Kagen er dejligt svampet samtidig med, at hasselnødderne giver den lidt crunch. Kagen er for mig definitionen på efterår, med de søde krydderier der er i ♥ Jeg fik altid denne hjemmelavede kage, hos en ældre dame i mit barndomskvarter, som jeg besøgte hver uge. Kagen bringer derfor mange gode minder frem om et specielt venskab, som jeg ofte savner ♥

Æblerne er plukket i min svigerfars have, som bugner med alverdens æbler. De små røde æbler på billederne er fra min mors have. Jeg bruger dem til topping på yoghurt, eller spiser dem som de er. Vi er heldige, at vi har SÅ god mulighed for at få mange friske og usprøjtede æbler. Jeg opbevarer mit ”lager” på altanen, så de kan holde meget længere, end de ville have gjort i køkkenet. For noget tid siden lavede Martin og jeg en hel del æblegrød, som nu ligger i fryseren. Det er skønt, at tage en portion op i ny og næ og spise med makroner, rasp og flødeskum.

dsc07978

Æblekage med hasselnødder

Ingredienser

  • 2 store Belle De Boskoop æbler eller andre syrlige æbler.
  • 200 g smør
  • 200 g rørsukker
  • 100 g hasselnødder
  • 3 mellemstore æg
  • 200 g hvedemel
  • 3 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. ren vanilje (fra urtekram)
  • 1½ tsk. kanel
  • ½ tsk. kardemomme
  • ¼ tsk stødt ingefær
  • Lidt kanelsukker
  • Creme fraiche

Fremgangsmåde:

  1. Det bløde smør skæres i små stykker og piskes sammen med sukkeret indtil, det har en cremet konsistens.
  2. Hasselnødderne blendes kort eller hakkes fint og piskes derefter i.
  3. Alle krydderier tilsættes og æggene kommes i. Det hele piskes.
  4. Hvedemelen sigtes i lidt efter lidt, mens der piskes.
  5. Dejen kommes i en springform, som er smurt med smør.
  6. Æblerne skrælles, skæres i både og stikkes ned i kagedejen i et ønsket mønster.
  7. Kagen bages i 60 minutter ved 180 grader i almindelig ovn. Efter 30 minutter fordeles et fint lag kanelsukker ud over kagen.

 

dsc08039

dsc08046

dsc08054

dsc08053

// Regine Eilsabeth

Madplan uge 41

dsc07925

SIKKE en indflytterfest vi fik holdt i weekenden. Der var højt humør, alle dansede og snakken gik på tværs af alle vores venner. Vi kunne simpelthen ikke ønske os en bedre fest til at indvie vores nye lejlighed med. Desværre fik jeg ikke taget ét eneste billede. Istedet for at ærger mig, tager jeg det som en indikation for, at jeg nød festen til fulde. Søndagens Mc.Donalds mad var mindst lige så god som festen. Mmh. Vi bestilte både nuggets, burgere og pommes frites. Det var bare så hyggeligt at sidde og se Breaking Bad med Martin, mens vi nød maden og roen (Luca blev passet af mine svigerforældre). Alt i alt en skøn weekend med mange søde mennesker. Søndag aften fik jeg taget mig sammen til at køre ned og handle, så vi kunne være fri for at gøre det her i hverdagene. Denne uges måltider er lette og hurtigt at lave. Vi har det meste klar i fryseren eller køleskabet – så det er dejligt.

Madplan for uge 41

Mandag: Rester fra weekenden.

Tirsdag: Tortellinis i flødesovs med en grov salat og brød til.

Onsdag: Hønsekødssuppe med kød og melboller og brød til.

Torsdag: Pandestegt laks med friske krydderurter og ovnbagte rodfrugter.

Fredag: Brændende kærlighed og pandestegte gulerødder.

Lørdag: Wok med babymajs, sukkerærter, kokusmælk og stegte hjemmelavede forårsruller.

Søndag: Salat med tunmousse og nybagte boller med smør.

dsc07933

Et billede af den fine ude-reol som Martin har lavet til mig af en gammel stige ♥

//Regine Elisabeth

Madplan uge 40

dsc07864

Morgenmaden stod på langtidshævede grovboller.

En rigtig dejlig søndag med Luca og Martin er så småt ved at være slut. Vi gik en lang tur efter morgenmaden, hvor vi fandt legepladser rundt omkring i byen, gik i skoven og samlede kastanjer og var på biblioteket, hvor vi alle tre fandt spændende bøger. I eftermiddags lavede Luca og jeg en græskarlygte og kastanjedyr, mens Martin så fodbold i TV’et. Vi har fået handlet og gjort klar til den kommende uge, så nu er det tid til at slappe af med en god bog og en kop kaffe ♥

Igår lavede jeg ”Linsegryde med ris og koriander”. Den er med på madplanen igen i næste uge, både fordi vi syntes, ar det var super godt og fordi der er lidt forskellige ting, som jeg vil afprøve, inden opskriften kommer på bloggen. GLÆD JER 🙂

dsc07919

Luca sorterer græskarkernerne fra og jeg udhuler græskaret ♥

Madplan uge 40

Mandag: Kartoffelsuppe med stegt bacon og hjemmebagte boller fra weekenden.

Tirsdag: Frisk pasta med fløde, hvidløg, frisk spinat og kalkunschnitzel.

Onsdag: Linsegryde med kokusmælk og ingefær. Dertil ris, frisk koriander og salat.

Torsdag: Rester eller rugbrød med spejlæg.

Fredag: Svinekoteletter med ovnbagte rodfrugter og rødvinssovs.

Lørdag: Pizza med serranoskinke, friske tomater og mozzarellaost.

Søndag: Boller i karry med hvidkålssalat.

dsc07893

En pose fyldt med smukke kastanjer.

dsc07884

Fantastisk syn fra bunden af kastanjetræet.

dsc07903

Hyldebær, som hænger tungt efter morgenregnen.

dsc07912

 

//Regine Elisabeth

 

Oktobers To-Do

dsc07791

September måned er gået vandvittigt hurtigt. Vi har knoklet i lejligheden næsten hver dag, siden vi flyttede ind. Det har både været hårdt, men samtidig også rigtig hyggeligt, for vi har brugt en masse tid sammen og det er jo en nydelse hver gang, endnu en ting kan krydses af ♥ Nu hvor vi er på plads, er der igen masser af tid til nye køkkenprojekter – juhuuu 🙂

Idag har jeg lavet grøntsagsboullion og blåbæryoghurt – begge dele kommer snart på bloggen. Luca gik lidt til og fra køkkenet, mens jeg lavede det og aftensmaden. Det er så dejligt, at køkkenet er i centrum af lejligheden. Luca kan lege omkring i både stuen og på sit værelse, samtidig med at jeg kan se, snakke og hygge med hende. Det samme gælder om aftenen, hvor Martin og jeg kan være sammen selv om, at jeg står i køkkenet og han er i stuen – skøn indretning ♥

dsc07804

dsc07814

Jeg har masser af ting, som jeg glæder mig til at skulle gøre i oktober.

  • Samle kastanjer og lave kastanjedyr sammen med Luca.
  • Lave en ”reol” til altanen af en fin gammel stige, som jeg har fået af min svigerfar.
  • Bage rugbrød af den surdej som jeg har lavet i løbet af den sidste uge.
  • Holde indflytterfest for søde venner ♥
  • Spise Mc. Donalds mad dagen derpå 😉
  • Tænde hyggelige stearinlys på altanen og i stuen om aftenen.
  • Prøve at lave karry helt fra bunden – mmmh.
  • Lave søde æbletærter til kaffen i weekenderne.
  • Se Anders Matthesen Stand Up show sammen med Martin, min søster og hendes mand.
  • Læse ”Stå fast” af Svend Brinkmann.

dsc07831

Salat med varmrøget laksecreme og hjemmebagte grov boller.

dsc07798

Skøn udsigt fra vores altan.

Jeg håber i alle får en godt start på oktober ♥

//Regine Jensen